Min förstfödde, Vera

Dålig dag 

20 mars, 2017

Alltså tack! Ni var så många som grattade mig på min födelsedag, tack så mycket! Det värmer mitt hjärta ❤

Jag har haft en rätt pissig dag. Jag har varit på dåligt humör, fått tråkiga saker till mig och så skulle jag ringa djursjukhuset och beställa tid. Per fick svar på blodprovet i fredags och ringde mig sent på kvällen. Lite förhöjda levervärden, han kollade hur mycket hjärtmuskeln jobbade och den låg på gränsen mot det högre. Det enda som var nåt var egentligen att gallvärdet var skyhögt. Han hade kollat på bilderna igen och tyckte hjärtat såg förstorat ut och skickade därför en remiss till Hässleholm. När jag googlat och sånt får jag det till levern mer än hjärtat. Känns inte bra.
Nackdelen med mitt jobb är att jag kan inte bara dra för att jag har nåt att göra. Det är jag och Mange på dagarna, och ingen mer. Det är kaos när nån unge är sjuk och mitt samvete mår så dåligt. Vi behöver vara två helt enkelt. Jag fick en tid på fredag eftermiddag men jag har inte fått svar om nån kan komma in tidigare. Det får lösa sig på nåt sätt helt enkelt. Vera måste iväg. 

Sen skulle jag hämta ungarna på dagis och ja, jag vet inte hur öppen jag ska vara här, men jag har frågat massor med gånger om Rocky var som andra barn? Är det han gör normalt? Och det har pratats bort. Men nu är det jobbigt även för dom som jobbar där – som har massor med vana och tålamod. Dom ser att han inte bara ger sig på mig, utan även på sina kompisar och nu är karusellen igång. Det känns skönt för att nu kanske man kan få nån slags hjälp, både han och vi. 

Vera

Inget klokare. 

15 mars, 2017

Jag måste börja med att hylla min veterinär – Per Schönbeck i maglehem, för att han alltid ställer upp och har en jäkligt bra service. Jag har lite problem att gå från jobbet och bad om att få en tid så sent som möjligt. Jag fick en tid kl 17, efter att han stängt. Sånt är guld värt. 

När jag kom idag kände han genast genom Vera och han kunde konstatera direkt att hon har vätska i buken. Han informerade om att det kunde komma om det var nåt fel på levern eller hjärtat bla. Han lyssnade på hjärtat och det lät bra. Han föreslog att vi skulle göra ett ultraljud för att kunna se både lever och hjärta, och titta efter svulster. Vera blev rakad på magen och sen fick hon lägga sig på ett bord för att göra en undersökning. Min fantastiska hund låg stilla på rygg i över 5 minuter men Per kunde inte se nåt avvikande. 
Vi pratade lite till och så ville han ta pulsen på henne. Nu började Vera skaka lite och Per såg brydd ut. Han hämtade en annan manick än sin klocka och stoppade upp typ en pulsmätare i gumpen på henne. Pulsen låg på 135-140, och det sa mig väl inte så mycket förrän han sa att den skulle ligga på 70! Jag vill röntga, sa Per. Han tog en bild, och en till, en till och en till. Allt såg bra ut MEN hjärtat kan vara lite förstorat. Han gick till och med och hämtade sina läkarböcker men inget stämmer. 

Levern såg bra ut på både ul och röntgen och hon dricker inte mer än vanligt. Har man problem med hjärtat så brukar man bli trött, och ofta blek för att blodet inte pumpar runt som det ska, hostar och man kan höra blåsljud på hjärtat. Inget av detta stämmer. Så vi är inte direkt klokare. Men nåt är ju uppenbarligen fel. 

Vi har tagit blodprov för att se om hon har förhöjda värden av nånting. Sen var det inte så mycket man kan göra. Vi får se vad blodprovet säger, helt enkelt. Han tyckte att jag skulle åka och göra ul på hennes hjärta hos en specialist, men jag avvaktar tills vi fått svaren. På hans inrådan så klart. Även om hon har en hög puls och svullen mage är hon ju som vanligt annars. Pigg och glad. 

När vi höll på att röntga henne tittade han på henne med en sån fin blick, ”hon är en drömpatient”. Och jag håller med, så jäkla duktig hon är! Hon följer min minsta vink och är så trygg. Ligger när jag ber henne och stannar där för att jag sitter hos henne, hoppar upp och hoppar ner för att jag ber henne, och är så lugn. Tänk att hon låg helt stilla på rygg så länge när hon blev ultraljudad. Fantastiska Vera, hoppas vi hittar snart vad det är för fel på dig, och du blir frisk. 

Motion, Vera

Vera, du driver med mig?

14 mars, 2017

Vera ska till veterinären imorgon, jag är orolig och sjukdomsbilden är den här:

För ca 2 månader sen hittade vi kräk lite överallt här. I bädden, under trappan, vid dörren, men vi kom aldrig på vem det var utan det var en 50% chans på vilken hund som. Sen slutade Vera äta vilket inte är alls likt henne. Vi väntade ut henne och när hon äntligen åt kräkte hon en stund senare. Nu visste vi vilken hund som var skyldig. 

Det första jag tänkte på var att hon ätit nåt som satt sig i tarmen och jag kände genom magen, men där kändes inget konstigt. Jag tänkte ge det tid, och Morgan skyllde det på att vi hade ny mat och hon inte tyckte om den. Nåväl, så ny är ju inte maten utan vi har haft den sen i somras och hon tyckte minsann om den innan. Så tid fick det bli. Jag hade en teori om att maten var så mycket bättre (för det är den, spannmålsfritt från Royal petstore) att hon kände att hon inte behövde så mycket mat längre. 

Tiden gick och Vera var som vanligt, höll vikten och var lika pigg. Tills förrförra veckan. Då svullnade magen så den nästan såg ut att spricka och ryggraden stod upp. Nu blev jag nervös, jag var säker på att nåt satt fast i tarmen och jag ville ge det ett försök att lösa det. Receptet blev, mat med olja, bakteriekultur och ägg för att hon skulle äta, och mer motion. I helgen när vi var ute och gick blev hon plötsligt väldigt trött, och bajsade löst. Jag mailade veterinären direkt när jag kom hem och fick som sagt en tid imorgon. 

Ikväll var vi ute och gick en sväng, och när hon vägrade gå efter bara 2 kilometer blev jag rädd. Tänk om hon mår så dåligt och jag tvingar ut henne. Så jag vände på klacken och gick hemåt igen. Då jävlar blev det fart, drag i kopplet och jag började springa. Ja vi sprang nästan 3 kilometer efter det och då var hon som vanligt igen. Driver hon med mig?

Det stämmer inte riktigt, hade nåt suttit fast i tarmen hade hon varit lös i magen hela tiden. Nu gör hon fina bajskorvar 4 av 5 gånger. Ingen feber eller nedsatt allmäntillstånd, och hungrig igen. Jag hoppas på en röntgen imorgon som säger nåt lätt, inte att hon har ett gosedjur i magen eller en tumör. Just tumören är jag skiträdd för med tanke på att hon hade juvertumörer för 1.5 år sedan. Nästan 5 kilometer fick vi ihop och en hel del spring av det. 

Min förstfödde

20 kilo

13 mars, 2017

Idag var det dags för Rockys 5-års kontroll. Han hade växt bra fast avsaknaden av mat.. Dvs att det är jag som nojjar över att han inte äter, han får nog i sig vad han behöver. Hela 20 kilo stannade vågen på och han var 113 cm lång. För mig var mätningen inte lika bra, jag hade krympt 2 centimeter. Det är säkert för att jag går som en krympling så ryggen stannar i det läget. 
Sen var det dags för sprutan och han blev fullkomligt hysterisk. Tro det ja, han kommer väl inte ens ihåg förra gången han fick spruta och hade väl inte en aning om hur det skulle kännas. Efter mutor med tatueringar gick han med på det, men det var viktigt att inte stoppa in sprutan för långt. Hehe. Sen var det över och han blev nog väldigt förvånad över att det inte var så farligt. Han tittade länge men kunde inte se var sticket var. 

Och så tog jag upp det här med hans arghet och att han inte kan koncentrera sig i mer än 3 sekunder. Jag menar, ungen kan inte räkna till mer än 3, sen flippar han och det kommer alla möjliga siffror han hört. Sköterskan höll med mig om att vi borde nog kolla lite närmare på det här och en psykolog ska höra av sig. Om denna är till mig eller han är jag inte helt säker på. Just nu är det nog jag som behöver det mest. Nyklippt Lillskit som vågade sig på en förändring efter ett års sax- och trimmerfobi?

Allmänt, Djuren

Det borde inte kännas bra, men det gör det

12 mars, 2017

Då har denna helgen också passerat. Är det inte helt otroligt vad fort två dagar går? Så känns det inte på måndag – tisdag i alla fall. Lördagen bjöd ju på ett helt fantastiskt väder. Det var nära att jag plockade hundskit i trädgården – det är vår för mig. Men istället gav jag och Linda oss ut på promenad. Det var så varmt att vi fick ta av oss jackorna i skogen. 8.25 kilometer skrapade vi ihop och det kändes bra efteråt. 

Jag slängde ihop nån sorts långkok till middag när jag kom hem. Jag hade en bit hel kotlett i kylen som jag skulle tillaga hel i ugnen, men så blev det inte. Jag smörjde in biten i salt och provencaliska kryddor, stekte snabbt i gjutjärnsgrytan och sen hällde jag på porteröl, enbär, lagerblad, lök och vitlök. Sen puttrade det länge. Och det blev inte gott. Inte alls, så den läxan har jag lärt mig nu. Kryddorna passar bäst till oxkött och eventuellt vilt. Jäkligt tråkigt när jag lagat nåt så länge. 

Sen kom farmorn och farfarn på ”mellomys” (sjukt tramsigt ord) och vi snaskade på bröd i alla former, vissa med räkor på, och vissa med tapenade och soltorkade tomater. Jag tycker årets melodifestival har varit kanon! Jag har nog sett alla tävlingar och det bör vara första gången på massa år. Jag vet att jag slutade när dom delade upp det såhär, för så jäkla intressant är det inte. Men nu närmar man sig pensionen och då sänks tv-kraven? David Lindgren har ju varit helt fantastisk, och Hasses framträdande när mustasch var med skitkul, Clara visste jag inte vem hon var innan, men nu får jag nog följa hennes blogg. Och jag kunde inte bestämma mig för vem jag hoppades skulle vinna. Jag tyckte 8 av 12 låtar var bra, men kanske bäst var Wiktoria, mariette, Anton och han som vann. 

Idag var det inte lika tilltalade väder, det var isande kallt här hemma men jag hade ställt in mig på att tvätta bilen i alla fall. Den var helt otroligt mögig. Jag svor och hade mig, den är nämligen så full av asfaltstänk att den är helt stäv så svampen åkte i backen flera gånger, och det gör ju inte saken bättre. Jag funderar på att lämna in den nånstans så den blir len som en barnrumpa igen. Vet ni om det funkar i såna tvättar man kör in bilen i? Att bilen var sträv var inte den enda anledningen till mitt dåliga humör. Jag fick ett par pärlhöns till för nån vecka sen. Linnea fick ett par kycklingar av mig i höstas men dom hade börjat vara dumma mot hennes höns så hon frågade om jag ville ha tillbaka dom. Det kunde ju vara kul med en pärlhöns-flock, tänkte jag. Men dom här pärlhönsen var störda. Dom skrek ta mig fan exakt hela tiden, och elaka var dom. Min gamle tupp flydde fältet varje dag, och varje kväll släppte jag in honom igen. Till slut tröttnade jag och lät han vara hos hönsen. Nu borde det vara lugnt då dom nya var tuppar och kvar var en höna. Men nä. Dom gav sig på hönan så fort hon visade sig, inte det var inte för att göra fler, utan för att ta död på henne. Hon satt och gömde sig under boden mesta tiden, och idioterna sprang runt och skrek på henne. 

Idag när jag gick förbi såg jag att båda två var inne i huset samtidigt, och snabbt som fasen stängde jag luckan. Sen smsade jag min slaktare och han kunde ställa upp med kort varsel. Och när han ändå var här så bad jag honom ta itu med mitt lilla andra tupp-problem. Dom är ju så tama så det borde kännas hemskt att dom kommer fram, jag tar upp en och klappar och sen lämnar jag den vidare mot yxan. Men nä, det är väl ändå inget roligt att slåss med sina syskon hela dagarna, och dessutom är det synd om den enda stackars höna dom har. En höna på 7 tuppar. Så det kändes faktiskt bara som en lättnad. Sen var det pärlornas tur och en slapp nästan undan för den smet.. Men jag skrek och nån var snabb att dra igen dörren så den inte kom ut. Jag tittade inte när dom dog, det är väl ungefär där min gräns går. Men jag var med på hela slakten och jag tycker ju det är intressant. Jag vill gärna lära mig hur man gör men jag kan inte ta ihjäl mina egna djur. Och så är jag rädd att man inte prickar rätt så djuret dör direkt. Det är viktigt att det gör det. Men nåt lärde jag mig i alla fall och nu ligger gaphalsarna i frysen, och det kändes så himla lugnt hos hönsen ikväll… Dubbel-värpning. Pärlorna var feta och fina, det blir nog en brakmiddag. 

Motion

Duktig flicka! 

7 mars, 2017

Ja, alltså det är såhär att jag behöver ta tag i mig själv. 3-5 hamburgare i veckan är varken bra för hälsan eller vikten. Det är bara gott. Jag måste börja äta bättre igen, och röra på mig.
Jag frågade Linda på jobbet idag om vi skulle ut och gå ikväll och det hörde chefen. Han ville följa med. Så vi bokade en date med ut-å-gå skorna. Vi stannade bilarna utanför chefens hus, släppte ut hundarna, och hans kommentar var: går dom fort då? Ibland är min chef så rolig att jag nästan kissar på mig. Våra hundar var nog snabbare än honom för han hamnade efter lite då och då. 

Vi gick en rask runda i byn och det var riktigt skönt. Varför tappade jag det när jag hade flow innan? Mer motion bör jag skaffa (unna?) mig. 

Djuren

Jag blir så trött. 

5 mars, 2017

Glad i hågen svängde jag dom lurviga över sängkanten igår. Eftersom jag inte var hemma på hela flera helgen låg jag lite back med sysslorna här hemma. Först behövde jag åka till lokalföreningen för att köpa spån och vete, och sen behövde jag åka vidare mot gittes för jag har fått beställningar på ett par mössor. Jag körde till lokalföreningen och precis när jag kom in på parkeringen kom barnens morfar körandes, han ser inte alltid så bra så jag saktade ner och blängde in i bilen. Det var inte han. Och gubben i denna bilen verkade inte alls se lika illa och glodde tillbaka. Ridå. Jag som brukar ha koll på alla regnummer..

Så kul det var att gå på gittes, dom hade fått hem en massa tyger med blommor på, och det är vad jag är inne på just nu. Ett mörkt tyg med rosor fick följa med hem och jag planerar ett par leggings till mig själv. 

När jag kom hem skulle alla djuren få det rent hos sig. Det är ett jäkla skit när det snöar, hönsen drar in en massa dynga så det ser jäkligt ut hos dom och hos vissa av kaninerna snöar det in vid dörren så spånet blir blött. Jag gav mig på hönsen först och var lite olaglig. Jag släppte nämligen ut dom.. Det spelar liksom ingen roll vad för djur jag skaffar för det är alltid nåt. Nu är det fågelinfluensan och man får inte ha sina höns ute. Typ. Alla kan ju tolka det olika och jag tolkar det som att man får ha dom ute om man har inhägnat, och det har ju jag! Men om nån annan skulle tolkat det så hade kanske inte fallet varit så.. Men dom får mat och vatten unde tak så där är jag laglig. 
Jaja, hönshuset aka min kära bod skulle städas. Så mycket enklare utan 7 hönor som står och glor. Jag skyfflar och har mig, ena sidan är klar och nu ska jag ta nästa. För ca en vecka sen välte hönorna ut en vattenskål och det var ett litet hål i golvet där, jag trodde skiten ruttnat upp så jag satte ett lekablock över hålet så ingen skulle trilla i och skada sig. Nu flyttade jag på lecablocket. Och jag blir så jäkla trött! Fågelinfluensa, ohyra och råttor, ska det aldrig ta slut?? Nu är det råtthål både i taket och på golvet i boden och jag känner mest för att avlida. Jävla skitdjur är vad det är! Det är snart värt att betala några tusenlappar till Anticimex för att bli av med dom. Det är så äckligt och snart hittar jag väl mina hönor uppätna av råttor. Jag läste på internet att dom skulle skämmas av använd kattsand så det slängde jag ner i hålet och hoppas på tur. Å andra sidan var det på internet jag läste att pärlhöns skulle jaga bort råttor, och det hjälpte mig inte mycket. 

Allmänt

Mars

2 mars, 2017

Så är det mars och officiellt vårmånad. Jag är så pepp! Snön som kom smälte bort lika snabbt igen, snödropparna och vintergäcken fick ännu mer energi. Nu kom jag på att jag grävde upp en hel massa förra året och grävde ner på nya ställen, och var ser jag nu. 

Idag kom till och med solen på besök. Nästan så den var lite irriterande där den bländade mig i mitt lilla gatukök. Men den är förlåten. Rutorna blev putsade pga det, och jag längtar så efter att kunna sätta mig och dricka kaffe i solen. 

Mars är även födelsedagsmånad. Jag känner många som fyller år denna månaden, inklusive Emma her self. Jag vill aldrig fira mig, och jag brukar ha sån tur att jag jobbar på min födelsedag så jag slipper. Har inte kollat hur det ser ut i år. Hade jag inte smällt alla mina pengar i Ullared hade jag köpt mig en egen present – en ny kaffebryggare. Inte för att det är nåt fel på den vi har, men jag är ju materialist. Mitt kök alltså, det är så fint. Men det där med att ta inredningsbilder är inte min starka sida. Det enda som fattas är en sån här:eller sån här..Man skulle ju kunna tro att jag helst velat ha en rosa, men jag ser pasteller framför mig, och min köksmaskin har redan den rosa färgen. Nu är det bara att fylla på. 

Allmänt, Utflykt

Vad hände?

24 februari, 2017

Jag var glad över vårtecken som vintergäck och snödroppar. Mina påskliljor börjar komma ur jorden. Och så vaknar jag till det här?! Det känns jättekul att köra mot Ullared i det här. Verkligen. 

Leksakshuset

Dålig timing och perfekt timing

23 februari, 2017

Idag skulle äntligen vår fläkt och häll komma! Det har varit en otroligt lång väntan. Leveransen skulle ske mellan 13-17, och det är väl en jäkla tid? Jag har aldrig telefonen på mig på jobbet men det var ju bara att skruva upp ringvolymen på max och be den som var närmast svara när det ringde. Och jag väntade. Och väntade. Tryckte på telefonen tusen gånger. Till slut var jobbedagen slut och jag körde mot dagis. DÅ ringde dom minsann, och dom skulle komma om en timme. Det var ju lugna puckar tyckte jag, jag jagade Rocky runt gården 17 gånger utan att ens känna mig stressad. Och när jag kommer hem, gissa vem som kommit? 

Nåväl, peppen var hög på att öppna lådorna, vi var pepp på att se hur det såg ut och om vi kunde få upp det NU, och ungarna var pepp på den stora lådan att leka i. Så ungarna lekte och Morgan mätte och borrade för att få upp fläkten. Sen kom den upp! Och hur jag än lutar mig och försöker, kan jag inte slå skallen i den. Underbart. Ibland har man tur och det var inte särskilt svårt att koppla in hällen så den kom också i. Så jäkla gött med induktion tänkte jag, men den känslan byttes snart ut. Vi har exakt 0 grytor som funkar. Jag visste ju att dom med teflon inte skulle funka, men mina tjocka gamla grytor och mitt nya stekjärn trodde jag skulle funka. Men nej. 
Här kommer den perfekta timingen in, jag ska nämligen till ULLARED imorgon. Så nu ska jag köpa nya grytor, och som vanligt tycker jag det är lite sorgligt att behöva slänga mina gamla grytor som varit så himla bra. Vi har haft en fin tid ihop. Tagga kök, tagga Ullared, så jäkla bra vecka!Nytt kakel, ny fläkt, ny spishäll och nytt vin!