Lillasyster, Veckans tema

Veckans tema och förberedelser

24 april, 2016

Denna veckans tema lyder: 

Om ni skulle nischa om er blogg en helg och bara skriva om en sak, vad skulle det vara? 

Ja vet ni vad, skulle det här inte vara en blogg om allt och inget, om det jag kände för att skriva om just idag och jag bara skulle skriva om en sak, då skulle jag skriva om hundar och hundträning. Det var egentligen planen när jag började blogga 2008-9, jag ville skriva om vad jag gjorde med mina hundar, hur jag gjorde det och hur jag tänkte. Jag kom aldrig så långt, andra grejer jag hellre skrev om kom emellan. Men fortfarande tänker jag på det. Det man ska veta när jag pratar om hundträning är att jag tänker modern träning, det jag vill kalla rättvisa metoder. Jag jobbar med klicker för jag älskar att se när hunden jobbar sig själv trött – på ett bra sätt. Dessutom sitter den här träningen (operant inlärning) så mycket bättre då det är hunden som själv tänker ut vad den ska göra, jag bara guidar genom att klicka i rätt tillfälle. Dessutom jobbar jag endast med positiv förstärkning, dvs, hunden blir belönad på ett eller annat vis när den gör rätt, gör den fel uteblir belöningen. Tror det kallas negativ bestraffning, och eftersom jag skriver tror har du här anledningen till att det inte är en ren hundträningsblogg. Jag lägger inte de fina termerna på minnet. 

Jag tänker mycket på det psykologiska i varför hunden gör som den gör, och hur jag ska kunna hjälpa hunden ur det, eller förklara för ägaren varför. Jag håller mig ajour i den senaste forskningen (läs; Per Jensen) och det intresserar mig mycket. Jag är utbildad klickerinstruktör och det blev jag 2009. Jag förkastar sättet man tränade hund på på 70-talet, och tyvärr måste jag blunda ganska ofta då det är ett sätt att träna på som folk gärna tar till. Jag förklarar gärna mer för den som vill ha hjälp eller bara veta, men jag aktar mig för att lägga mig i, precis som jag inte lägger mig i hur folk uppfostrar sina barn. Om man inte kommer på kurs förstås, då är man där för att träna på det viset vi förespråkar. Min mentor och hundskole”mamma” Lotta driver en blogg på sin hemsida där hon skriver om hundträning, och det gör hon med bravur, så jag överlåter det till henne. 

Imorgon börjar inskolningen för Nikki. Herregud, nu är det verkligt. Jag har sagt till Rocky att hon ska skolas in och han får vara där med henne för att visa hur man ska göra. Vi får se hur det går. Jag har bett Morgan plocka ner ytterkläderna från vinden på bygghuset ett tag, och vid 16 i eftermiddags kom dom in. Så nu har jag sorterat ut vad hon behöver ha med sig och tvättat, tror ni det är torrt tills imorgon? Det tror inte jag. Jag har plockat fram skor men dom är kanske lite stora.. Det får gå helt enkelt. Konstigt att vi alltid ska göra allt i sista minuten. Och på tal om sista minuten flängde jag runt här efter en väska att packa hennes grejer i, kom på att dom ligger under Rockys säng så dom kan jag inte ta nu. Så det blir visst en sista-minuten packning imorgon bitti. Hejja. 

2 Comments

  • Reply LottaS 24 april, 2016 at 20:18

    Mentor. Fina ord från en som kan lika mycket som jag och dessutom är expert på stresshantering.

    • Reply Emma 24 april, 2016 at 20:21

      Ja du är min mentor, och du hade också varit expert på stresshantering om du kunnat sitta ner med deltagarna som jag gör.

    Leave a Reply