Djuren, Livet

Bettfel

26 mars 2017

Vilken härlig helg det har varit, och är. Solen har strålat och vi har bara gjort trevliga saker. Igår var vi hos Kalles föräldrar och firade hans mamma, åt den godaste maten och klappade lamm. Dagen var lugn, våffelbrunch och mys med kaninerna.

Tyvärr så upptäckte jag att Stealth Elf har ett bettfel som inte ser så bra ut. Hon har underbett och tänderna i underkäken har växt om tänderna i överkäken och därför slits de inte mot varandra och har blivit väldigt långa. Hon kan fortfarande äta men snart kommer tänderna göra så hon inte kan det. Jag he googlat och frågat i kaninforum och kommit fram till att det finns tre olika alternativ.

1. Åka till veterinären och slipa tänderna. Det måste dock göras ofta, typ varje/varannan vecka och det är stressande för kaninen. Det kan hända att bettet rättar till sig efter en slipning men inte alls säkert.

2. Operera ut framtänderna vilket kan göras om kindtänderna är normala. Det är kindtänderna som kaninen tuggar med så den lider inte av att vara utan framtänder.

2. Avlivning. Om även kindtänderna är dåliga så måste alla tänder fixas med varje vecka och det blir både dyrt och sjukt jobbigt för kaninen och det går inte. Då är avlivning mer humant.

Jag har aldrig haft en kanin med bettfel förut så det här är helt nytt för mig. Jag ska ringa Fågelkliniken i Lomma imorgon för de är duktiga på kaniner och så får de kolla henne och sen får jag bestämma vad som ska göras. Så himla tråkigt, alltid ska det vara något..

image
Stealth Elf njuter i solen 💕

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Bettfel Kanin – ONE-DER-CPU 20 oktober 2018 at 17.22

    […] Bettfel – Siljesvärd – Wine & Workout – Running Life […]

  • Leave a Reply